ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ηλείας

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ηλείας & Ανταρσία στο Δήμο Πύργου

ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΗ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ;


Του σ. Δημήτρη Δεσύλλα

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η λαϊκή κατακραυγή θα καταδικάσει μαζικά τα κόμματα του μνημονίου-υπηρέτες του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της Ε.Ε.  και η αριστερά θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό αθροιστικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να αποκτήσει μια διακριτή παρουσία και στα εκλογικά ποσοστά και στη βουλή. Παρουσία που μαζί με την καθοριστική δράση της στο εργατικό, νεολαιίστικο και  λαϊκό κίνημα θα συμβάλλουν στο ξεδίπλωμα νέου γύρου μαχητικών και ανυποχώρητων αγώνων και θα αποτελούν ένα επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο παράγοντα και φραγμό για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, που θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα φτωχοποίησης του λαού.

Οι εκλογές όμως διεξάγονται με  ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που κλέβει από τους «μικρούς» τα ποσοστά που θα τους αναλογούσαν με το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και αποκλείει εντελώς όσους παίρνουν κάτω από 3%. Με βάση αυτή την κλεψιά καλούνται από  εκλογομάγειρους της αριστεράς όσοι σκέφτονται να διαλέξουν τη ψήφο στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. να το αναβάλλουν με την επιστράτευση της θεωρίας της «χαμένης ψήφου».

 

Ισχυρισμός 1ος

Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., που μπορεί να μη μπει στη Βουλή, ευνοεί τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα ή η συνεργασία 2 κομμάτων.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Για να πάρει ένα κόμμα αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό 40.4%, γεγονός απίθανο για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ πλέον. Όσο για την εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης με συνεργασία 2 κομμάτων και αυτή απαιτεί να συγκεντρώσουν μαζί  ποσοστό 40% και ο νόμος λέει ότι και σε αυτή την περίπτωση το αναγκαίο ποσοστό μειώνεται κατά 0,40% για κάθε 1% παραπάνω που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα. Δηλαδή αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν ποσοστό 6%, μειώνεται κατά 2,4% το απαιτούμενο ποσοστό για αυτοδυναμία και πέφτει περίπου στο 38% κ.ο.κ.. Αλλά, όσο ποσοστό και να έχουν τα κόμματα εκτός βουλής,  το μεγάλο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όποιο ποσοστό και να έχει, το χαρίζει ο  αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος, και όχι οι ψήφοι στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.. Και είναι φανερό ότι το σύστημα μετά τις εκλογές μπορεί να χρησιμοποιήσει όχι μόνο τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από τα άλλα αστικά κόμματα (ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Καμμένου, κ.α) προκειμένου να σχηματιστεί αστική κυβέρνηση! Οπότε, ο ισχυρισμός απλά, δεν ισχύει!!!

 

Ισχυρισμός 2ος

Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. πάει χαμένη, γιατί είναι χρήσιμο να δοθεί στα αριστερά κόμματα που θα είναι στη Βουλή ώστε να έχουν παραπάνω βουλευτές.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Σήμερα ένα 0,5% παραπάνω στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ αντιστοιχεί σε 1-2 βουλευτές παραπάνω σε αυτά. Ένα 0,5%, όμως, παραπάνω στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μπορεί να είναι το καθοριστικό για την είσοδο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Βουλή. Ποσοστό που σημαίνει τουλάχιστον 8 βουλευτές – αγωνιστές της αντισυστημικής αριστεράς μέσα στη Βουλή. Αν η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο-λαιμητόμο του 3% και μπει στη Βουλή αφαιρεί έδρες από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.  Συνεπώς, με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Βουλή, το ήδη άπιαστο όνειρο της αυτοδυναμίας για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ απομακρύνεται ακόμα περισσότερο!

 

Άρα, οι ισχυρισμοί  «Μην ψηφίσετε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. γιατί είναι χαμένη ψήφος»  είναι ανυπόστατοι  εκτός από το ότι είναι απαράδεκτοι για μια αριστερή αντίληψη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν μπορούν επιλεκτικά να αντιπαλεύουν τη θεωρία της χαμένης ψήφου μόνο σε ό,τι αφορά τη δική τους κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά να τη χρησιμοποιούν όταν τους βολεύει, σε βάρος της εκπροσώπησης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και ευρύτερα της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής Αριστεράς, ώστε να ανεβάζουν τις δικές τους «μετοχές» στο χρηματιστήριο του αστικού κοινοβουλευτικού παιχνιδιού.

Αλλά  και οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων δεν επιτρέπεται να πέφτουν θύματα σε εκβιαστικά διλήμματα, να απαρνούνται τα πιστεύω τους στη μέγγενη του μικρότερου κακού, να βάζουν στην άκρη τα πολιτικά κριτήρια των θέσεων και των προγραμμάτων, την μνήμη και τις εμπειρίες τους για το ποια αριστερά παίζει προωθητικό ρόλο στο κίνημα, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή στις μάχες, συνέβαλλε με ανιδιοτέλεια στην ανάπτυξη των αγώνων, δουλεύει για την ταξική ενότητα και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος,  δεν τρέφει αυταπάτες καλύτερης διαχείρισης του συστήματος, συγκρούεται με τα συμφέροντα, αναζητά, προβληματίζεται, αγωνίζεται για τον άλλο δρόμο έξω από το ευρώ, την Ε.Ε., τα μνημόνια, για τις εργατικές ανάγκες, παλεύει το στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

 

Καλούμε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν την αντικαπιταλιστική αριστερά να μην υποκύπτουν στα τρομοκρατικά διλήμματα. Να επιλέξουμε ελεύθερα στις κάλπες αυτό που μας εκφράζει περισσότερο, κόντρα σε μνημόνια, επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στα κόμματα και αποκόμματα-αναχώματα του συστήματος και να συναντηθούμε από την επόμενη μέρα στους αγώνες, που αυτοί θα κρίνουν αν θα ανατρέψουμε όσα στήνει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

 

Καλούμε να στηρίξετε και ψηφίσετε την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ακόμα και για να μπει στη Βουλή, γιατί κερδισμένη ψήφος είναι η ψήφος που δίνεται για τους νικηφόρους αγώνες της επόμενης μέρας.  

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: